۵ علائم بیماری کبد چرب بیماری کبد چرب گسترده تر از آنچه شما می فهمید
کبد چرب می تواند شایع ترین بیماری باشد که شما در مورد آن چیزی نشنیده اید. حداقل از هر ۴ نفر ۱ نفر به آن مبتلا است که بیشتر از دیابت و آرتروز است. و بسیاری از کسانی که به آن مبتلا هستند ممکن است ندانند که به آن مبتلا هستند – یا حتی اینکه چیست. در بیشتر مواقع ، این بیماری کبدی خفیف است ، اما می تواند منجر به مشکلات سلامتی جدی تری شود. با این حال شما اغلب می توانید کبد چرب را با تغییراتی هوشمند در سبک زندگی خود کنترل یا معکوس کنید.
کبد چرب چیست؟
وقتی مقدار زیادی چربی در کبد شما جمع شود ، این بیماری کبد چرب است. دو نوع اساسی وجود دارد: بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) و بیماری کبد چرب الکلی ، استئو هپاتیت الکلی نیز نامیده می شود. گاهی اوقات ، چربی اضافی می تواند باعث تغییراتی شود که کبد شما را به خوبی متوقف کند. از آنجا که کبد شما سموم موجود در خون را فیلتر می کند ، این امر می تواند شما را بسیار بیمار کند.
بیماری کبد چرب غیرالکلی
معمول ترین نوع بیماری کبد چرب معمولاً بی ضرر است. اما برخی از افراد نسخه شدیدتری به نام استئاتو هپاتیت غیر الکلی (NASH) ایجاد می کنند. این زمانی است که کبد شما متورم می شود ، که می تواند منجر به سیروز (جای زخم در کبد که بهبود نمی یابد) و احتمال بیشتری برای سرطان کبد و بیماری های قلبی شود. کارشناسان فکر می کنند NASH در شرف تبدیل شدن به دلیل اصلی پیوند کبد است.
بیماری کبد چرب غیرالکلی
معمول ترین نوع بیماری کبد چرب معمولاً بی ضرر است. اما برخی از افراد نسخه شدیدتری به نام استئاتو هپاتیت غیر الکلی (NASH) ایجاد می کنند. این زمانی است که کبد شما متورم می شود ، که می تواند منجر به سیروز (جای زخم در کبد که بهبود نمی یابد) و احتمال بیشتری برای سرطان کبد و بیماری های قلبی شود. کارشناسان فکر می کنند NASH در شرف تبدیل شدن به دلیل اصلی پیوند کبد است.
بیماری کبد چرب الکلی
افرادی که زیاد می نوشند – بیش از یک نوشیدنی در روز برای زنان و دو نفر برای مردان – این نوع را دریافت می کنند. چاقی یا زن بودن نیز شانس شما را افزایش می دهد. مشکلاتی که در ژن های شما متولد شده اند نیز می توانند. این می تواند اولین مرحله از مشکلات جدی تر باشد. اگر به نوشیدن ادامه دهید ، می توانید به هپاتیت الکلی ، سیروز ، نارسایی کبدی و احتمال بالاتر سرطان کبد مبتلا شوید.
علائم
بیشتر اوقات ، هیچ کدام وجود ندارد. به همین دلیل بسیاری از افرادی که به آن مبتلا هستند متوجه نمی شوند که این کار را می کنند. اما برخی از افراد ممکن است از ناحیه وسط یا راست شکم خود احساس درد یا فشار کنند و یا بسیار خسته باشند. و گاهی اوقات ، کبد چرب و مشکلات مربوط به آن می تواند باعث کاهش اشتها و کاهش وزن شود.
تشخیص
از آنجا که اغلب هیچ علامتی ندارد ، پزشکان می توانند بیماری کبد چرب را از دست بدهند. تست های آزمایشگاهی معمول نیز ممکن است به آن مبتلا نشوند.
آزمایش خون ویژه می تواند میزان عملکرد کبد شما را بررسی کند. پزشک شما ممکن است بخواهد سونوگرافی یا سی تی اسکن انجام دهد تا ببیند کبد چگونه به نظر می رسد. ممکن است به بیوپسی نیاز داشته باشید: پزشک با استفاده از یک سوزن نمونه بسیار کوچکی از کبد شما را برای بررسی علائم بیماری تهیه می کند.
رفتار
گرچه هیچ دارویی برای بیماری کبد چرب وجود ندارد ، اما کارهای زیادی وجود دارد که می توانید به تنهایی برای کنترل آن انجام دهید – یا حتی آن را از بین ببرید. مهمترین چیز این است که چیزهایی درباره سبک زندگی خود تغییر دهید که منجر به بروز این عارضه شود.
کاهش وزن
چاقی علت اصلی NAFLD است. بنابراین اگر سنگین هستید ، با پزشک خود صحبت کنید تا برنامه ای برای کاهش وزن بر اساس تغذیه سالم (با کالری کمتر) و تحرک بیشتر ارائه دهد. یک یا دو پوند در هفته خوب است – خیلی سریع ضرر کنید و در واقع می توانید بیماری کبد چرب را بدتر کنید. انداختن فقط ۳٪ تا ۵٪ از وزن بدن می تواند کمک کند.
ورزش
حتی اگر انجام ورزش برای کمک به کاهش وزن برای شما دشوار باشد ، فعالیت متوسط - پیاده روی سریع به مدت ۱۵۰ دقیقه در هر هفته – می تواند مقداری از چربی کبد شما را از بین ببرد.
نوشیدن نکن
هنگامی که به بیماری کبد چرب الکلی مبتلا هستید ، مهمترین کاری که باید انجام دهید این است که نوشیدن را متوقف کنید. ممکن است آسان نباشد ، اما مزایای آن بسیار زیاد است ، به خصوص اگر زود به آن مبتلا شوید – ممکن است آسیب را کاملاً برطرف کنید. اگر فکر می کنید با الکل مشکلی دارید ، با پزشک خود صحبت کنید.
قطع الکل می تواند به بیماری کبد چرب غیر الکلی نیز کمک کند.
مراقب سلامتی خود باشید
برای بیماری های مربوطه مانند دیابت و کلسترول بالا درمان کنید. از پزشک خود بپرسید آیا می توانید مصرف داروهایی را که باعث بیماری کبد چرب می شوند متوقف کنید یا به داروهای مختلف روی بیاورید. به طور مرتب به پزشک خود (یا یک متخصص کبد ، به نام کبدی شناس) مراجعه کنید تا هر گونه تغییراتی را که ممکن است به تدریج در برنامه درمانی خود ایجاد کنید ، حفظ کند.
با جگر خود مهربان باشید
شما ممکن است برای محافظت از کبد و حفظ سلامتی به عکس هپاتیت A ، هپاتیت B ، آنفلوانزا و بیماری پنوموکوک نیاز داشته باشید. همچنین ، قبل از شروع مصرف هر داروی جدید ، ویتامین یا مکمل ، به پزشک خود اطلاع دهید. حتی داروهای بدون نسخه نیز می توانند کبد شما را سخت کنند.
جلوگیری
همین عادات سالم که کبد چرب را درمان می کنند می توانند شانس ابتلا به آن را کاهش دهند. به طور منظم تمرین کن. یک رژیم غذایی مغذی همراه با چربی های مفید و مقدار زیادی سبزیجات ، میوه ها و غلات کامل بخورید. الکل خود را محدود کنید.