- بیماری کبد چرب تجمع چربی در کبد است که می تواند به اندام آسیب برساند و منجر به عوارض جدی شود.
- عوامل خطر شامل چاقی ، رژیم غذایی پرچرب ، مصرف زیاد الکل و دیابت شیرین است.
- در بیشتر موارد ، افراد مبتلا به بیماری کبد چرب توصیه می شوند رژیم های غذایی خود را اصلاح کنند ، به طور منظم ورزش کنند و وزن کم کنند.
در این صفحه
- دلایل بیماری کبد چرب
- علائم بیماری کبد چرب
- تشخیص بیماری کبد چرب
- پیشگیری و برگشت بیماری کبد چرب
- از کجا کمک بگیرید
کبد ، واقع در سمت راست و بالای شکم ، بزرگترین اندام داخلی بدن انسان است. وظایف اصلی کبد حذف سموم و پردازش مواد مغذی غذا است. خون از سیستم گوارش قبل از سفر به هر جای دیگر بدن ، از طریق کبد فیلتر می شود.
بیماری کبد چرب (استئاتوز) تجمع چربی اضافی در سلولهای کبدی است و یکی از شکایات کبدی رایج در کشورهای غربی است. این از هر ۱۰ نفر تقریباً یک نفر را درگیر می کند. وجود کبد در بدن مقداری چربی طبیعی است ، اما اگر چربی بیش از ۱۰ درصد وزن کبد را تشکیل دهد ، در این صورت کبد چرب دارید و ممکن است دچار عوارض جدی تری شوید.
کبد چرب ممکن است هیچ آسیبی نرساند ، اما گاهی اوقات چربی اضافی منجر به التهاب کبد می شود. این وضعیت ، استئو هپاتیت نامیده می شود ، باعث آسیب کبدی می شود. گاهی اوقات ، التهاب ناشی از کبد چرب با سو alcohol مصرف الکل در ارتباط است. این به عنوان استئو هپاتیت الکلی شناخته می شود. در غیر این صورت ، این بیماری را استئو هپاتیت غیر الکلی یا NASH می نامند.
کبد ملتهب ممکن است به مرور زمان زخم شده و سفت شود. این بیماری به نام سیروز جدی است و اغلب منجر به نارسایی کبدی می شود. NASH یکی از سه علت اصلی سیروز است.
دلایل بیماری کبد چرب
خوردن کالری اضافی باعث تجمع چربی در کبد می شود. هنگامی که کبد چربی ها را به طور معمول پردازش و تجزیه نمی کند ، چربی زیادی تجمع می یابد. افراد در صورت ابتلا به برخی بیماری های دیگر مانند چاقی ، دیابت یا تری گلیسیرید زیاد ، به کبد چرب مبتلا می شوند.
سو abuse مصرف الکل ، کاهش سریع وزن و سو mal تغذیه نیز ممکن است منجر به کبد چرب شود. با این حال ، برخی از افراد حتی اگر هیچ یک از این بیماری ها را نداشته باشند ، دچار کبد چرب می شوند.
عوامل خطر بیماری کبد چرب
اکثر بیماران کبد چرب ، اما همه افراد میانسال و دارای اضافه وزن نیستند. عوامل خطر معمولاً مرتبط با بیماری کبد چرب عبارتند از:
- اضافه وزن (شاخص توده بدن ۲۵-۳۰)
- چاقی (شاخص توده بدنی بالای ۳۰)
- دیابت
- افزایش سطح تری گلیسیرید.
سندرم متابولیک و بیماری کبد چرب
اکنون بسیاری از محققان بر این باورند که سندرم متابولیک – مجموعه ای از اختلالات که خطر ابتلا به دیابت ، بیماری های قلبی و سکته را افزایش می دهد – نقش مهمی در ایجاد کبد چرب دارد.
علائم و نشانه های سندرم متابولیک شامل موارد زیر است:
- چاقی ، به ویژه در اطراف کمر (چاقی شکمی)
- فشار خون بالا (فشار خون بالا)
- یک یا چند سطح غیر طبیعی کلسترول – سطح بالای تری گلیسیرید ، نوعی چربی خون یا سطح پایین کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) ، کلسترول خوب
- مقاومت در برابر انسولین ، هورمونی که به تنظیم میزان قند خون کمک می کند.
مقاومت به انسولین ممکن است مهمترین عامل تحریک انسولین باشد. از آنجا که این شرایط می تواند برای سالها پایدار بماند و آسیب کمی وارد کند ، محققان پیشنهاد کرده اند که ضربه دوم به کبد ، مانند عفونت باکتریایی یا ناهنجاری هورمونی ، ممکن است منجر به سیروز شود.
چگونه کبد چرب می شود
مشخص نیست که چگونه کبد چرب می شود. چربی ممکن است از قسمت های دیگر بدن شما باشد ، یا کبد شما مقدار بیشتری چربی از روده جذب کند. یکی دیگر از توضیحات احتمالی این است که کبد توانایی تغییر چربی را به شکلی از بین می برد که از بین برود. با این حال ، خوردن غذاهای چرب به خودی خود کبدی چرب تولید نمی کند.
علائم بیماری کبد چرب
کبد چرب به خودی خود علائمی ایجاد نمی کند ، بنابراین افراد معمولاً هنگام انجام آزمایش های پزشکی به دلایل دیگر با کبد چرب خود آشنا می شوند. NASH بدون ایجاد علائمی می تواند برای سالها یا حتی دهه ها به کبد شما آسیب برساند. اگر بیماری بدتر شود ، ممکن است دچار خستگی ، کاهش وزن ، ناراحتی شکمی ، ضعف و گیجی شوید.
تشخیص بیماری کبد چرب
پزشک شما ممکن است در یک آزمایش خون اتفاق غیرمعمولی را مشاهده کند یا متوجه شود که کبد شما در یک معاینه معمول کمی بزرگ شده است. اینها می تواند نشانه های کبد چرب باشد. برای اطمینان از اینکه بیماری کبدی دیگری ندارید ، ممکن است پزشک آزمایش خون بیشتری (از جمله آزمایش عملکرد کبد) ، سونوگرافی ، اسکن توموگرافی (CT) یا تصویربرداری رزونانس پزشکی (MRI) را درخواست کند.
در صورت رد سایر بیماری ها ، ممکن است NASH تشخیص داده شود. تنها راه دانستن مطمئن انجام بیوپسی کبد است. پزشک شما نمونه ای از بافت کبد را با سوزن برداشته و آن را زیر میکروسکوپ بررسی می کند.
برخی از س toالاتی که پس از تشخیص از پزشک خود می پرسید عبارتند از:
- علت احتمالی کبد چرب من چیست؟
- آیا من NASH دارم؟ اگر اینگونه نباشد ، چقدر احتمال توسعه NASH وجود دارد؟
- آیا من سیروز دارم؟ در غیر اینصورت چقدر احتمال ابتلا به سیروز وجود دارد؟
- آیا لازم است وزن کم کنم؟ چگونه می توانم این کار را با خیال راحت انجام دهم؟
- آیا برای کنترل سطح کلسترول و تری گلیسیرید باید دارویی مصرف کنم؟
- برای محافظت از کبد از چه داروها یا سایر مواد خودداری کنم؟
پیشگیری و برگشت بیماری کبد چرب
هیچ درمان پزشکی یا جراحی برای کبد چرب وجود ندارد ، اما برخی از مراحل ممکن است به جلوگیری یا برگشت برخی از آسیب ها کمک کند.
به طور کلی ، اگر کبد چرب دارید و به ویژه اگر دارای NASH هستید ، باید:
- کاهش وزن – با خیال راحت این معمولاً به معنای از دست دادن بیش از نیم تا یک کیلوگرم (یک تا دو پوند) در هفته نیست
- تری گلیسیرید خود را از طریق رژیم غذایی ، دارو یا هر دو کاهش دهید
- از الکل پرهیز کنید
- اگر مبتلا به دیابت هستید ، آن را کنترل کنید
- یک رژیم غذایی متعادل و سالم بخورید
- فعالیت بدنی خود را افزایش دهید
- از پزشک متخصص در مراقبت از کبد چک آپ منظم بگیرید.
درمان بیماری کبد چرب
کبد چرب در حال حاضر کانون تحقیقات شدید است. دانشمندان در حال مطالعه هستند که آیا داروهای مختلف می توانند به کاهش التهاب کبد کمک کنند ، از جمله داروهای جدید دیابت که حتی اگر دیابت ندارید به شما کمک می کنند. این موارد شامل متفورمین ، پیوگلیتازون ، روزیگلیتازون و بتائین است. داروی دیگری که مورد بررسی قرار می گیرد ، اورلیستات (Xenical) است ، دارویی که مانع جذب مقداری از چربی غذای شما می شود. نتایج اولیه نشان می دهد که اورلیستات ممکن است مقدار چربی در کبد را کاهش دهد.
از کجا کمک بگیرید
- پزشک عمومی شما
- یک متخصص گوارش