۸ راه برای سالم نگه داشتن کلیه ها
بررسی اجمالی
کلیه های شما اندام هایی به اندازه مشت هستند که در انتهای قفسه سینه ، در دو طرف ستون فقرات قرار دارند. آنها چندین عملکرد را انجام می دهند.
مهمتر از همه ، آنها مواد زائد ، آب اضافی و سایر ناخالصی ها را از خون شما فیلتر می کنند. این مواد زائد در مثانه شما ذخیره شده و بعداً از طریق ادرار دفع می شوند.
علاوه بر این ، کلیه های شما pH ، نمک و پتاسیم را در بدن شما تنظیم می کنند. آنها همچنین هورمون هایی تولید می کنند که فشار خون را تنظیم کرده و تولید گلبول های قرمز را کنترل می کند.
کلیه های شما همچنین مسئول فعال سازی نوعی ویتامین D هستند که به بدن شما کمک می کند تا کلسیم را برای استخوان سازی و تنظیم عملکرد ماهیچه ها جذب کند.
حفظ سلامت کلیه ها برای سلامت کلی و رفاه عمومی شما مهم است. با سالم نگه داشتن کلیه ها ، بدن شما مواد زائد را به درستی فیلتر و دفع کرده و هورمون هایی تولید می کند که به عملکرد صحیح بدن شما کمک می کند.
در اینجا نکاتی وجود دارد که به حفظ سلامت کلیه ها کمک می کند.
۱. فعال و متناسب باشید
ورزش منظم نه تنها برای دور کمر مفید است. این می تواند خطر بیماری مزمن کلیه را کاهش دهد . همچنین می تواند فشار خون شما را کاهش داده و سلامت قلب شما را افزایش دهد ، که هر دو برای جلوگیری از آسیب کلیه مهم هستند.
برای برداشتن پاداش ورزش ، نیازی به دویدن ماراتن ندارید. پیاده روی ، دویدن ، دوچرخه سواری و حتی رقص برای سلامتی شما بسیار مفید است. فعالیتی را پیدا کنید که شما را مشغول و سرگرم کند. پایبند ماندن به آن آسان تر خواهد بود و نتایج بسیار خوبی خواهد داشت.
۲. قند خون خود را کنترل کنید
افراد مبتلا به دیابت یا شرایطی که باعث افزایش قند خون می شود ، ممکن است دچار آسیب کلیوی شوند. هنگامی که سلول های بدن شما نمی توانند از گلوکز (قند) در خون شما استفاده کنند ، کلیه های شما مجبور می شوند برای فیلتر کردن خون شما سخت کار کنند. در طول سالها فعالیت ، این می تواند منجر به آسیب های تهدید کننده زندگی شود.
با این حال ، اگر بتوانید قند خون خود را کنترل کنید ، خطر آسیب را کاهش می دهید. همچنین ، اگر آسیب زود تشخیص داده شود ، پزشک می تواند اقداماتی را برای کاهش یا جلوگیری از آسیب اضافی انجام دهد.
۳. فشار خون را کنترل کنید
فشار خون بالا می تواند باعث آسیب کلیه شود. اگر فشار خون بالا با سایر مشکلات سلامتی مانند دیابت ، بیماری قلبی یا کلسترول بالا ایجاد شود ، تأثیر آن بر بدن شما می تواند قابل توجه باشد.
فشار خون سالم خواندن ۱۲۰/۸۰ است. پیش فشار خون بین آن نقطه و ۱۳۹/۸۹ است. شیوه زندگی و تغییرات رژیم غذایی ممکن است به کاهش فشار خون شما در این مرحله کمک کند.
اگر فشار خون شما به طور مداوم بالاتر از ۱۴۰/۹۰ باشد ، ممکن است فشار خون بالا داشته باشید. شما باید در مورد نظارت منظم بر فشار خون ، ایجاد تغییر در شیوه زندگی و احتمالاً مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید .
۴. وزن را زیر نظر داشته باشید و رژیم غذایی سالمی داشته باشید
افرادی که دارای اضافه وزن یا چاقی هستند در معرض تعدادی از شرایط سلامتی هستند که می توانند به کلیه ها آسیب برسانند. اینها شامل دیابت ، بیماری قلبی و بیماری کلیوی است.
یک رژیم غذایی سالم که دارای مقدار کمی سدیم ، گوشت فرآوری شده و سایر غذاهای آسیب رسان به کلیه است ممکن است خطر آسیب کلیه را کاهش دهد. بر خوردن مواد تازه که به طور طبیعی کم سدیم هستند ، مانند گل کلم ، زغال اخته ، ماهی ، غلات کامل و موارد دیگر تمرکز کنید.
۵. مایعات فراوان بنوشید
هیچ جادویی در پشت توصیه کلیشه ای برای نوشیدن هشت لیوان آب در روز وجود ندارد ، اما این یک هدف خوب است دقیقاً به این دلیل که شما را تشویق می کند تا هیدراته بمانید. مصرف منظم و مداوم آب برای کلیه های شما مفید است.
آب به پاکسازی سدیم و سموم از کلیه ها کمک می کند. همچنین خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیه را کاهش می دهد.
حداقل ۱.۵ تا ۲ لیتر در روز مصرف کنید. میزان دقیق آب مورد نیاز شما بستگی زیادی به سلامت و شیوه زندگی شما دارد. هنگام برنامه ریزی برای مصرف روزانه آب ، عواملی مانند آب و هوا ، ورزش ، جنسیت ، سلامت کلی و اینکه آیا شما باردار هستید یا شیرده هستید مهم است.
افرادی که قبلاً سنگ کلیه داشته اند باید کمی آب بیشتری بنوشند تا از رسوب سنگ در آینده جلوگیری شود.
۶. سیگار نکشید
سیگار کشیدن به عروق خونی بدن شما آسیب می رساند. این منجر به کندتر شدن جریان خون در بدن و کلیه ها می شود.
سیگار کشیدن همچنین کلیه های شما را در خطر ابتلا به سرطان قرار می دهد. اگر سیگار را ترک کنید ، خطر شما کاهش می یابد. با این حال ، سالها طول می کشد تا به سطح خطری از افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند برگردیم.
۷. از میزان مصرف قرص های OTC مطلع باشید
اگر به طور منظم داروهای ضد درد (OTC) مصرف می کنید ، ممکن است باعث آسیب کلیه شوید. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) ، از جمله ایبوپروفن و ناپروکسن ، اگر به طور مرتب از آنها برای درد مزمن ، سردرد یا آرتروز استفاده کنید ، به کلیه های شما آسیب می رسانند .
افرادی که مشکلات کلیوی ندارند و گاهی اوقات از دارو استفاده می کنند به احتمال زیاد در معرض خطر هستند. با این حال ، اگر روزانه از این داروها استفاده می کنید ، ممکن است سلامت کلیه های خود را به خطر بیندازید. اگر با درد کنار می آیید ، با پزشک خود در مورد درمانهای ایمن برای کلیه مشورت کنید.
۸. اگر در معرض خطر زیادی هستید عملکرد کلیه خود را آزمایش کنید
اگر در معرض خطر بالای آسیب کلیوی یا بیماری کلیوی هستید ، بهتر است به طور منظم آزمایش عملکرد کلیه انجام دهید . افراد زیر ممکن است از غربالگری منظم بهره مند شوند:
- افرادی که بیش از ۶۰ سال سن دارند
- افرادی که با وزن کم هنگام تولد متولد شده اند
- افرادی که بیماری قلبی عروقی دارند یا با آن خانواده دارند
- افرادی که سابقه فشار خون بالا یا سابقه خانوادگی دارند
- افرادی که چاق هستند
- افرادی که معتقدند ممکن است به کلیه آسیب برساند
آزمایش منظم عملکرد کلیه راهی عالی برای آگاهی از سلامت کلیه و بررسی تغییرات احتمالی است. جلو افتادن از هرگونه آسیب می تواند به کاهش یا جلوگیری از آسیب های آینده کمک کند.
وقتی همه چیز اشتباه پیش می رود
کمی بیشتر از ۱ نفر از هر ۱۰ آمریکایی بالای ۲۰ سال شواهدی از بیماری کلیوی نشان می دهد. برخی از انواع بیماری های کلیوی پیشرونده هستند ، به این معنی که این بیماری با گذشت زمان بدتر می شود. وقتی کلیه های شما دیگر نمی توانند مواد زائد را از خون خارج کنند ، از کار می افتند.
تجمع مواد زائد در بدن شما می تواند مشکلات جدی ایجاد کرده و منجر به مرگ شود. برای رفع این مشکل ، خون شما باید از طریق دیالیز به طور مصنوعی تصفیه شود ، یا به پیوند کلیه نیاز دارید.
انواع بیماریهای کلیوی
بیماری مزمن کلیوی
شایع ترین نوع بیماری کلیوی بیماری مزمن کلیه است. فشار خون بالا یکی از عوامل اصلی بیماری مزمن کلیه است. از آنجا که کلیه های شما دائماً خون بدن شما را پردازش می کنند ، هر دقیقه در معرض حدود ۲۰ درصد از حجم کل خون شما قرار می گیرند.
فشار خون بالا برای کلیه های شما خطرناک است زیرا می تواند منجر به افزایش فشار بر گلومرول ها ، واحدهای عملکردی کلیه شما شود. با گذشت زمان ، این فشار بالا دستگاه فیلتر کلیه های شما را به خطر می اندازد و عملکرد آنها کاهش می یابد.
در نهایت ، عملکرد کلیه تا حدی بدتر می شود که دیگر نمی توانند کار خود را به درستی انجام دهند ، و شما مجبور به دیالیز می شوید. دیالیز مایع را تصفیه و مواد زائد را از خون خارج می کند ، اما این یک راه حل طولانی مدت نیست. در نهایت ، ممکن است به پیوند کلیه نیاز داشته باشید ، اما این بستگی به شرایط خاص شما دارد.
دیابت یکی دیگر از عوامل اصلی بیماری مزمن کلیه است. با گذشت زمان ، سطح کنترل نشده قند خون به واحدهای عملکردی کلیه شما آسیب می رساند و همچنین منجر به نارسایی کلیه می شود.
سنگ کلیه
یکی دیگر از مشکلات شایع کلیه سنگ کلیه است . مواد معدنی و سایر مواد موجود در خون شما ممکن است در کلیه متبلور شده و ذرات جامد یا سنگ هایی را ایجاد کنند که معمولاً در ادرار از بدن شما خارج می شوند.
دفع سنگ کلیه می تواند بسیار دردناک باشد ، اما به ندرت مشکلات قابل توجهی ایجاد می کند.
گلومرولونفریت
گلومرولونفریت التهاب گلومرول ها است ، ساختارهای میکروسکوپی داخل کلیه های شما که فیلتراسیون خون را انجام می دهند. گلومرولونفریت می تواند ناشی از عفونت ها ، داروها ، ناهنجاری های مادرزادی و بیماری های خود ایمنی باشد.
این وضعیت ممکن است به خودی خود بهتر شود یا به داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی نیاز داشته باشد.
بیماری کلیه پلیکیستیک
کیست های کلیوی فردی نسبتاً شایع و معمولاً بی ضرر هستند ، اما بیماری کلیه پلی کیستیک یک بیماری جداگانه و جدی تر است.
بیماری کلیه پلی کیستیک یک اختلال ژنتیکی است که باعث می شود بسیاری از کیست ها ، کیسه های گرد مایع ، در داخل و سطح کلیه ها رشد کرده و عملکرد کلیه را مختل کند.
عفونت های دستگاه ادراری
عفونت های دستگاه ادراری عفونت های باکتریایی هر یک از قسمت های سیستم ادراری شما هستند. عفونت در مثانه و مجرای ادرار شایع ترین است. آنها عموماً به راحتی قابل درمان هستند و در صورت وجود پیامدهای طولانی مدت کمی دارند.
با این حال ، در صورت عدم درمان ، این عفونت ها می توانند به کلیه ها سرایت کرده و منجر به نارسایی کلیه شوند.
آنچه می توانید برای بهبود سلامت کلیه انجام دهید
کلیه های شما برای سلامت کلی شما حیاتی هستند. این اندام ها وظایف بسیاری را انجام می دهند ، از پردازش ضایعات بدن گرفته تا ساخت هورمون ها. به همین دلیل مراقبت از کلیه ها باید در اولویت اول سلامت قرار گیرد.
حفظ یک شیوه زندگی فعال و آگاه از سلامتی بهترین کاری است که می توانید برای سالم ماندن کلیه های خود انجام دهید.
اگر شما دارای یک بیماری مزمن هستید که خطر آسیب کلیوی یا بیماری کلیوی را افزایش می دهد ، همچنین باید با پزشک خود همکاری نزدیک داشته باشید تا علائم از دست دادن عملکرد کلیه را مشاهده کنید.